Hírek

Interjú a Petzl Boulder Versenysorozat bajnokaival II. rész

2017.02.19.
Az előző részben Balogh Zsolttal készítettünk interjút, aki a tavalyi versenyen a legtöbb pontszámot érte el. Az alábbiakban az egyik legeredményesebb női versenyzőnkkel, Giret Jankával olvashattok egy beszélgetést.

Interjú a Petzl Boulder Versenysorozat bajnokaival II. rész

 

Janka a Spider nyitása óta jár hozzánk edzésekre. Az örökmozgó lány egyik kedvenc időtöltése a fáramászás volt, ezért a szülei úgy gondolták, hogy megpróbálnak olyan sportágat választani számára, ahol gyakorolhatja ezt a szenvedélyét.

 

Mi jelent számodra a mászás?

A sport mindig is fontos szerepet töltött be az életemben, így most a mászás is kiemelt helyen szerepel. Szabadidőmben is sokat mászom, így mondhatjuk, hogy a mászás számomra életforma. Ha az időjárás megfelelő, akkor sziklára is megyek. Egyaránt szeretem a köteles és a boulder mászást, bár ez utóbbit sziklán még nem próbáltam.

 

Mi motivál a versenyzéshez?

A versenyre mindig rengeteg új úttal készülnek a szervezők, ez mindenképp motiváló, hiszen szeretem az új kihívásokat. Ja, és a pólókat is gyűjtöm, négy már van :)

 

Az ellenfeleidet vagy a boulder problémát szeretnéd legyőzni?

Én inkább versenyzőtársnak nevezném őket, mintsem ellenfélnek. No, nem azért, mintha nem tartanám őket ellenfélnek, sőt…:), a mezőny elég erős szokott lenni. Úgy gondolom, hogy mi itt a versenyen nem egymás ellen küzdünk, hanem a cél, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából, és minél több utat sikerüljön kimásznunk. A bouldert szeretném teljesíteni, az a célom.

Kizárólag magadra figyelsz versenyzés közben vagy segítesz másoknak is?

A versenyeken általában nagyon közvetlen a hangulat. Jól ismerjük egymást a többiekkel. Együtt térképezzük fel az utakat, kinézzük, hogyan lehetne teljesíteni őket, segítjük, tanácsokkal látjuk el egymást.

 

Számít, hogy mi a végeredmény?

Természetesen számít, hiszen azért verseny, és nem csupán egy megszokott edzésóra. Elég nagy bennem a versenyszellem, de a lényeg az, hogy magamnak mit bizonyítok.

 

Inspirál egy meg nem mászott boulder probléma?

Miért kit nem? :) De komolyra fordítva, igen, motiválnak az utak, amelyeket nem tudtam teljesíteni. Zsolthoz hasonlóan én is addig próbálkozom, ameddig nem sikerül kimásznom egy utat.

 

Hogyan készülsz fel egy versenyre?

Őszintén szólva sehogy! A táplálkozásra nem ügyelek különösebben, mindent eszem, amit megkívánok. Nem iktatok be extra edzés órákat. Általában heti 3-4 alkalommal jövök Spiderbe edzeni, ennek elegendőnek kell lennie. Kiegészítő edzésként futni szoktam, ezenkívűl nagy hangsúlyt fektetek a mászás utáni nyújtásra. Korábban 7 évig tornász voltam, emiatt hajlékony vagyok, ez a mászásnál is nagy segítség.

 

Elegendőnek tűnik 2 óra a 25 boulder problémára?

Igen, elegendő szokott lenni. Általában elég sok időt töltök azzal, hogy felmérjem az utakat, és megtervezzem, hogyan fogom teljesíteni azokat.

Kihívást okoznak a boulder problémák?

Igen, eléggé nehezek az utak, de nagy segítség, hogy a lányok mindent léphetnek.

 

Miért ajánlanád másoknak ezt a boulder sorozatot?

Nagy előnye a versenynek, hogy nem egész napos. A csoportom végeztével hazamehetek és kipihenhetem magam. Ez fontos, mert egy ilyen megmérettetés eléggé kiveszi az energiámat. Az eredményt 1-2 napon belül közzéteszik a honlapon, így van egy kis izgalom. Bár azért szoktam sejteni, hogy nagyjából hol végeztem a mezőnyben.

 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretnék további versenyeken indulni. A közelmúltban Tódiékkal Bécsben voltam egy megmérettetésen, a következő célom indulni a Magyar Kupa fordulóin is. Szeretnék sporttal kapcsolatos foglalkozást választani, mert a mozgás a lételemem, és nehezen tudom magam elképzelni egy irodában ülve napi 8 órán keresztül. Törekszem rá, hogy a sport ne menjen a tanulás rovására.

 

Köszönjük Jankának az interjút és további sikereket kívánunk neki a versenyzéshez és céljai eléréséhez.

Balogh Zsolttal készült interjúnkat itt olvashatjátok.

 

A boulder verseny információit és a nevezési felületet itt találjátok.

 

További cikkek:

Túra
Húsvéti nyitvatartás
2023.03.23.
Kedves Vendégeink! A négy napos húsvéti hosszú hétvége teljes időtartama alatt, sok szeretettel várunk Titeket, ahogy már megszokhattátok hétvégi nyitvatartási rend szerint. Az ünnepi időszakban ...
Túra
Március 15-i nyitvatartás
2023.03.07.
Termünk hétvégi nyitvatartással vár Titeket nemzeti ünnepünkön. ...
Túra
RECEPCIÓS és FALMESTER munkatársakat keresünk csapatunkba!
2023.02.21.
A pozíciók bővebb leírását megtaláljátok alább. Ha felkeltettük érdeklődéset, várjuk fényképes önéletrajzodat az infoobuda@spiderclub.hu e-mail címre. ...
BEZÁR