Kezdőknek

Kezdőknek

Csarnokunkban kötélbiztosítással lehetőség van hosszú (8-13 m) falfelületek meghódítására, ill. alacsonyabb (boulder, 4 m) falakon is mászhattok, amelyek alatt egybefüggő, vastag szivacsréteg van.


„Spider ajánlás: a boulder mászás nem kimondottan kezdőknek ajánlott, sokkal nagyobb élményben lesz részed, ha a köteles mászást választod.“    


Milyen ruházat célszerű a mászáshoz?

Téli időszakban hosszú ujjú pólót és hosszú szárú nadrágot javaslunk egy pulcsival kiegészítve, mert a teremben a nagy belmagasság miatt örök probléma a meleg lenttartása. Nyári időszakban mindenképp rövidnadrág javasolt pólóval, atlétával.


Spider Tanács: Olyan ruhadarabokat érdemes viselned, amelyek a mozgásodat nem befolyásolják.“Milyen cipőben lehet mászni?

A mászásra tiszta, egyenes talpú sportcipőt javaslunk. A klubunkban lehetőség van mászócipő bérlésére is. A mászócipő egy speciális kialakítású cipő, amely csak mászásra való. Jelentősen növeli a teljesítményed mászás közben. Higiéniai okból a bérelt cipőhöz hozz magaddal egy nagyon vékony zoknit! Kezdő mászóknak ajánlott cipők: Red Chli Session vagy Ocún Crest Lace Up.


A mászócipő segít a mászásban, akár 20-30%-kal is növelheti teljesítményed.“
Milyen egyéb felszerelésre van szükség?


Beülő: Elengedhetetlen alapfelszerelés a köteles mászásnál. Lehetőséged van bérelni, de ha mégis sajátot szeretnél, akkor tesztelheted a legkeresettebb beülőket a Boltunkban. Recepciósunk segít a részletekben.

Karabiner lapkával: Ez az eszköz szintén az alapfelszerelés része. Egy mászópárnak egy szett elegendő a falmászáshoz. A használatát megtanítjuk az alapoktatáson. Szintén tudod bérelni, vagy megtalálod a boltunkban is. Ha saját karabiner és lapka vásárlásán gondolkozol, akkor fontos, hogy más méretű eszközt kell használni a benti, fixen telepített köteles mászásnál, és mást elölmászásnál vagy sziklán. Kérd ki a falmesterek vagy a bolti eladók véleményét, hogy milyen típust érdemes venned! Legkedveltebb karabiner lapka szett: Edelrid HMS Magnum karabiner és Singing Rock Buddy lapka.

Magnézia:  A tornából is ismert magnézia porról van szó, amely csúszásmentesíti az ujjakat és a tenyeret.

Ha boulderezni érkezel, akkor nincs szükséged se beülőre, se biztosító eszközre, cipőre és magnéziára viszont annál inkább.

 
Hogyan biztosítjuk egymást ?

Amit mindenképp meg kell tanulnod, az a biztosítás, és a felszerelés megfelelő használata. Érkezéskor jelezd a recepción, ha először jársz a teremben, és a kollégáink megtanítják az alaptechnikákat, bemutatják a termet, és hogy mit hogyan kell használni. Ha egyszerre több kezdő érkezik a terembe, akkor elképzelhető hogy az alapoktatásra várnod kell. Hétköznap 16.00-17.30-ig gyerek edzést tartunk. Ebben az intervallumban az alapoktatás szünetel. 

Ha más technikákat is szeretnél elsajátítani, akkor az egynapos tanfolyamot ajánljuk, ahol sokkal biztosabb tudást tudsz szerezni. Csatlakozhatsz esti edzéseinkhez is, ahol edzőink segítségével folyamatosan fejlesztheted a technikádat.

A biztonság érdekében az alapoktatást a belépő tartalmazza.”

  Az alapoktatás hétköznap 16:00 órától 17:30-ig szünetel (a gyerekedzés végett).
Ha egyedül érkezem, akkor fogok tudni mászni?

Igen!
A teremben van 2 db 11 m hosszú mászófal, ahol automata önbiztosító rendszer garantálja a biztonságodat. Itt van lehetőség egyedül, mégis biztonságosan szériázni, vagyis fel-le mászni.
Boulder termünkben is tudsz egyedül mászni, ahol 4 m magas falon mászhatsz, és egy vastag, egybefüggő szivacsréteg gondoskodik a biztonságodról.
Igény szerint lehetőséged van személyi edzőt kérni, ezügyben írj az info@spiderclub.hu - ra. A tanfolyam és az edzés pedig lehetőséget nyújt arra, hogy csoportban edzhess, és mászópárt találj magadnak.

 


Mit jelent egy mászóút?

Mászóút az, amikor egy falszakaszon csak és kizárólag azonos színű fogásokat lépsz és fogsz. Az utakat nehézségük alapján kategorizáltuk. Általában egy falszakaszon két-három utat találsz, ezért ha mindent lépsz és fogsz, akkor van lehetőséged könnyíteni az adott falszakaszt. Ha kihagysz egy-két fogást, vagy csak az egyszínű utakat mászod, akkor tudsz nehezíteni is.

A Spider Kaller gyakorlatilag egy interaktív faltérkép, ahol előre kikeresheted a tudásodnak megfelelő utakat.

„Spider ajánlás: Kezdőknek a IV és  V+ közötti nehézséget javasoljuk.

 Szeretnék komolyabban mászni, mit tegyek?

Mindenképp javasoljuk, hogy csatlakozz az edzésekhez, ahol a tudásod szerint osztanak ki számodra feladatokat az edzők.

Mégis egyedül edzenél?
 

Az első egy-két hónapban nem ajánljuk, hogy heti két alkalomnál többször mássz.. Fontos hogy izületeid és izmaid fokozatosan szokjanak hozzá a terheléshez .
Melegíts be alaposan, minimum 15 percen keresztül!
Válassz könnyű utakat, amelyeken szériázni tudsz! Szériaszámodat és a falak nehézségét mindig az aktuális erőnlétedhez képest válaszd ki. A határokat fokozatosan toldd egyre feljebb!
Az alkarod nagyon gyorsan elfárad az elején, ez természetes. Rázd le a kezed és kezdj neki újra!
Edzést követően egy alapos nyújtás nagyon fontos a regenerálódáshoz.

A következő 2-3 hónaptól kezdve heti 2-3 alkalomra lehet emelni a mászás sűrűségét. Az alapozó mászás mellett heti 2 alkalommal el lehet kezdeni erősíteni.

Példa az erősítő edzésre:

10 db/férfi  5db /női húzódzkodás (ha nem tudsz húzódzkodni, akkor rúgd fel magad, majd lassan engedd le magad karból)
30/F 50/N hasprés
10/F, N guggolás
8/F 5/N lábemelés lógásból
2/F tolódzkodás
5 db négyütemű fekvőtámasz
ezt három ismétléssel kezdd, majd hétről hétre emeld az ismétlések számát és a gyakorlatok számát is

 
Jó mászást!

Spider Team

 

 

Kapcsolódó galéria:

BEZÁR