Házirend

Házirend

A mászótermet mindenki saját felelősségére veszi igénybe!
 

A teremben csak azok tartózkodhatnak, akik elolvasták a házirendünket, és tisztában vannak a szabályzattal, a mászás kockázataival.

 

A falmester/recepciós utasításait mindig végre kell hajtani, hiszen elsősorban ő felel azért, hogy mindenki biztonságban használhassa a mászótermet! A biztonságos üzemeléshez azonban minden teremben tartózkodó személy odafigyelésére szükség van.

A mászócsarnok egész területén tilos a dohányzás, illetve alkohol és kábítószer fogyasztás! A mindenkori falmester bármikor jogosult megtagadni a belépést olyan személyeknek, akik vélhetően ittas, kábító- vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt állnak.

Az öltözőszekrényekben vagy a csarnok más területén elhelyezett értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk! A recepción lehetőség van kisebb értéktárgyak biztonságos elhelyezésére.

Az öltöző használata kötelező! Öltözőszekrényt érkezési sorrendben tudunk biztosítani. A bérlet nem jogosít soron kívüli belépésre! A napijegy napi egyszeri belépésre jogosít. Kulcsot a belépődíj befizetésekor kapsz a recepción letét (bármilyen olyan tárgy, amely befér a kulcsos fali polcunkba Pl.: könyvtári bérlet, kulcscsomó, stb…) ellenében. A szekrénykulcs elvesztése esetén 5000 Ft díj fizetendő.


Előkészületek:

- mászás előtt minden ékszert le kell venni, különös tekintettel a komoly balesetveszélyt jelentő gyűrűre, karkötőre, karórára és bármire, ami mászás közben a fogásokba akadhat

- a hosszú hajat összefogva célszerű viselni, mert könnyen beakadhat a karabinerbe, biztosítóeszközbe

- a mászófalat használni csak mászó- vagy más tiszta talpú (!) tornacipőben szabad! Zokniban, vagy mezítláb mászni higiéniai okokból szigorúan tilos

- lehetőség van mászócipő, magnéziazsák, beülő, biztosítóeszközök bérlésére. A bérelt felszerelések nem rendeltetésszerű használatából adódó kár a bérlőt terheli


A mászás megkezdése előtt mindig ellenőrizd:

- hogy mind a te, mind a társad beülője megfelelően be van-e fűzve
- a kötélen található csomó (elölmászásnál az általad kötött csomó) megfelelően van-e megkötve. Ezt a partnered is ellenőrizze le
- felső biztosítás esetén győződj meg róla, hogy a fal tetején a kötél legalább 2 pontban be van fűzve, nincs megtekeredve, és a partnereddel ugyanazon kötél két végébe vagytok bekötve
- a kötél illetve a biztosítóeszköz megfelelően van-e a beülőhöz rögzítve két karabiner segítségével. Mind a mászó, mind a biztosító ember karabinere be van tekerve (bajonettes karabiner esetén megfelelően be van fordítva)
- Biztosításhoz mindenképp a manuális eszközök (nyolcas, lapka, reverso) használatát támogatjuk! Gri-gri használata tilos
- amennyiben nincs állandó mászó partnered, biztosításhoz csak olyan embert kérj meg, akinél meggyőződtél arról, hogy van gyakorlata a biztosításban, és tisztában van az éppen alkalmazott biztosítóeszköz rendeltetésszerű használatával. Ilyen helyzetben kérd ki a falmester véleményét is
- ha biztosító eszközöd használatával, vagy bármi mással kapcsolatban a legkisebb kétely is felmerül benned, kérdezz a falmestertől! Ne feledd, hogy biztosító emberként a társad élete a TE kezedben van
- végül a biztosító ember ellenőrizze a mászó csomóját, a mászó pedig ellenőrizze a biztosító eszköz megfelelő használatát. Ezután indulhat a mászó.


Mászás közben:

- biztosító emberként végig figyelj a partneredre, hogy bármilyen hirtelen adódó helyzetben gyorsan és megfelelően tudj reagálni. Biztosítás közben leülni, telefonálni illetve bármilyen figyelemelvonó tevékenységet végezni szigorúan tilos!
- elölmászás esetén az adott útban található összes sling használata kötelező!
- ha mászás közben bármi probléma adódik, egyértelműen és határozottan kommunikáld azt partnered felé, és kérd a falmester vagy a környezetedben levők segítségét! Ez nem ciki!
- a mászóteremben sétálva figyelj, hogy földön fekvő kötélre soha nem lépj, az épp biztosító embert mindig hátulról kerüld meg! Ne zajongj, és kerülj minden olyan megnyilvánulást, amellyel megzavarhatod a mászó és biztosító társaidat!
- a mászáshoz magnézia használata kötelező!


Ha gyerekkel érkezel:

- megkérünk minden szülőt és kísérőt, hogy kísérje figyelemmel gyermekeit, és tisztelje meg a többi mászót azzal, hogy nem hagyja gyermekeit játszani, kiabálni a falak környékén. A szaladgáló gyerekek gyors és kiszámíthatatlan mozgása és hangoskodása megzavarhatja a mászókat, és komoly balesetveszélyt jelenthet!


Lehetséges kockázatok, balesetek:

-balesetet okozhat minden nem megfelelően vagy nem megfelelő odafigyeléssel alkalmazott eszköz. Saját biztonságod érdekében gondosan tájékozódj az általad használt felszerelésekről és rendszeresen ellenőrizd azok állapotát, épségét.
-a mászóterem által biztosított felszereléseket (kötelek, beülők, fogások) rendszeresen ellenőrizzük és szükség esetén azonnal gondoskodunk azok cseréjéről. Ezért is kérünk, hogy azonnal jelezd, ha azoknál bármi hibát észlelnél.
-a jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a falmászás extrémsportnak minősül, így a társadalombiztosítás az esetleges balesetek utáni ellátást nem fedezi!
-a mászás során bármilyen rendellenességet, anyaghibát (pl. sérült sling, kötél vagy fogás) vagy emberi szabálytalanságot észlelsz, a saját és mások biztonsága érdekében kérünk, hogy azonnal jelezd azt a falmesternek!

 


Házirend elfogadása:

A belépő jegy / bérlet megvásárlásával  elfogadom a Spider Club házirendjét és biztonsági szabályzatát. Tudomásul vettem, hogy sportmászó tevékenységemet saját felelősségre végzem.

 

 

 

Kapcsolódó galéria:

BEZÁR