Hírek

Interjú a Petzl Boulder Versenysorozat bajnokaival I. rész

2017.02.11.
A tavalyi év legjobbjaival beszélgettük arról, hogy mi motiválja őket a versenyzéshez, hogyan készülnek a megmérettetésre, és miért ajánlják ezt versenyt másoknak is.

Interjú a Petzl Boulder Versenysorozat bajnokaival I. rész

 

2016-ban Balogh Zsolt lett a legeredményesebb a férfiak közül. A korábban versenyszerűen párbajtőröző és szertornász fiú 10 éve kezdett el mászni, és azonnal beleszeretett ebbe a mozgásformába. Zsolt projektvezetőként dolgozik egy ingatlanberuházó cégnél, de munkája mellett rengeteg időt tölt a mászással teremben és sziklán egyaránt.

 

Milyen szerepet tölt be az életedben a boulder?

A boulder számomra több mint hobbi. Életforma, sport és kikapcsolódás egyben. Korábban élsportoló voltam, ezért a mászást is komolyan veszem. A rendszeres edzések nagyon fontosak számomra, és a szabadidőmet is igyekszem úgy alakítani, hogy a mászás központi szerepet kapjon.

 

Hogyan készülsz fel a versenyre?

A rendszeres edzés a mindennapjaim része, hetente 4-5 alkalommal járok terembe. Versenyek előtt azonban jobban odafigyelek a gyenge pontjaimra, és igyekszem ezeket erősíteni. Az edzés mellett ilyenkor természetesen a táplálkozásomra is jobban ügyelek. Korábban kiegészítésként futottam is, de mostanság kizárólag mászom.

 

Mi motivál a versenyzéshez?

Ismét a sportoló múltamat kell említenem. A versenyzés iránti lelkesedésem még innen eredeztethető. Szeretek versenyezni és rendszeresen járok is bel-és külföldön egyaránt.

 

 

Az ellenfeleidet vagy a boulder problémát szeretnéd legyőzni? Számít a végeredmény?

Elsősorban magamat és a bouldereket szeretném legyőzni. De nem tagadom, hogy számít a végeredmény, jó érzés a dobogón állni :)

 

Kizárólag magadra figyelsz versenyzés közben vagy a társaidnak is segítesz?

Akárcsak egy átlagos edzésen, ilyenkor is segítjük egymást. Tanácsokat adunk és kérdezünk, ez oda-vissza működik. Bár ez egy verseny, mégis kicsit más a szellemisége, mint amit az egyéb élsportoknál tapasztaltam.

 

Elegendőnek tűnik 2 óra hossza 25 boulder probléma teljesítéséhez?

Igen, elegendőnek tartom.

 

Kihívást okoznak számodra a boulder problémák?

Igen, ezért is jövök. Szeretem a kihívást. Úgy gondolom, hogy így lehet fejlődni. Bár már nem tartozom a junior korosztályhoz :)  vannak céljaim a mászásban, és egy-egy ilyen megmérettetés közelebb visz hozzájuk.

 

 

Inspirál egy meg nem mászott boulder probléma?

Nagyon! Ha nem tudok teljesíteni egy bouldert, akkor addig próbálkozom, amíg végül sikerül. Általában verseny után is visszajövök a terembe gyakorolni.

 

Miért ajánlanád másoknak a Petzl Boulder Versenyt?

Szimpatikus számomra a verseny időbeosztása. Nem egész napos elfoglaltságról beszélünk, hanem 2 óra elteltével vége a csoportomnak, és utána nem „kell” az eredményhirdetés miatt itt maradni és egy egész napot rászánni. A verseny után pedig megmarad az izgalom egy-két napig, amíg megszületik az összesítés. A pontozó rendszer jól kidolgozott és abszolút életképes.

 

Köszönjük Zsoltnak az interjút és további sikereket kívánunk neki a versenyzéshez.

A következő részben az egyik legeredményesebb hölgy versenyzőnkkel, Giret Jankával beszélgetünk. A kamaszlány a Spider nyitása óta rendszeresen jár hozzánk edzésre, és már több versenyünkön is részt vett.

 

A boulder verseny információit és a nevezési felületet itt találjátok.

 

További cikkek:

Túra
Az őszi szezontól változnak egyes szolgáltatások árai
2023.09.05.
Beköszöntött az ősz, elkezdődtek újra az edzések, tanfolyamok.Mivel sajnos az árak és költségeink növekedése továbbra sem állt meg, így a szezon kezdetével kénytelenek vagyunk mi is bizonyos ...
Túra
Augusztus 20-i hétvége
2023.08.17.
Nemzeti ünnepünkön és szombaton is a szokásos hétvégi nyitvatartási rend szerint várjuk vendégeinket. ...
Túra
Hogyan fejleszti a gyerekek képességeit a falmászás? II. rész
2023.06.01.
Folytatjuk a blogsorozatunkat a következő bejegyzéssel, amelyben 10 pontban összefoglaljuk, hogy mely tulajdonságokat és képességeket fejleszthetjük a falmászás által. ...
BEZÁR