Hírek

Hogyan lehet 10 perc/1000 métert ereszkedni megerőltetés nélkül? Lehetetlen, vagy mégsem?

2016.11.09.
A megoldás: mássz fel a hegyre, majd repülj le, azaz Hike & Fly!

Hogyan lehet 10 perc/1000 métert ereszkedni megerőltetés nélkül? Lehetetlen, vagy mégsem?

 

Mi már közel tíz éve tudjuk a megoldást, de eddig csak a kiváltságosoké volt ez a lehetőség. Napjainkban azonban már bárki számára elérhető a 10 perc alatt 1000 méter ereszkedés, ezért most szeretnénk szélesebb közönséggel is megismertetni ezt az alternatívát. Egy előadás keretében bemutatjuk a sportág variációit, valamint az ehhez használatos eszközöket. Képeket, videókat vetítünk, és beszámolunk a legutóbbi Monte Rosa-i kalandunkról is.

 

M is ez a Hike & Fly?

 
A Hike & Fly gyakorlatilag a siklóernyőzésnek egy új irányzata, amit nevezhetnük extrém, alpesi esetleg hegyi duatlonnak. Végtelen variációban - sziklán, hegyet mászva, futva, túrázva -  feljutsz a hegyre, majd előveszed a közel 3-4 kg-os repülőeszközöd és leereszkedsz 10 perc/1000 métert. Ráadásként az egész napos mászást megkoronázza egy felejthetetlen repülési élmény.

A Hike & Fly-t leginkább a túrasízéssel lehetne párhuzamba állítani. Az első síelők még fokával mentek fel a hegyre, ahonnan lesiklottak. Később a síelés szép lassan tömegsport lett, és felvonók vitték fel a síelőket a hegyre. A technológia fejlődésével egyre jobb és könnyebb felszerelések állnak a rendelkezésünkre, amelyek segítségével újra visszaléphetünk az alapokhoz. Elkerüljük a tömeget és a sípályákat, és sportként tekintünk a feljutásra is. A túra megkoronázása pedig a lesiklás lesz.

Hasonló folyamat megy végbe a siklóernyős sportban is. A kezdeti időben a pilóták felmentek a hegyre és lerepültek. A felszerelés tömege miatt (kb.17-22 kg) mindenki a repülés hosszának növelésével foglalkozott.  

A siklóernyőzés mára tömegsport lett. A technológia és az innovatív anyagok lehetővé tették, hogy egy komplett felszerelés súlya a legnagyobb biztonság megtartásával is 4 kg alá csökkenjen.

 

Ernyő: 1600-2500 g-ig + beülő hevederzet: 100-2000 g-ig + extra könnyű mentőernyő: 980-1500 g-ig  + hordzsák: 350-1000 g-ig + sisak: 200-400 g-ig = 3250 g-tól

Ez egy olyan súly, amit egy hegymászó, sziklamászó, via-ferratázó szívesen visz magával, hiszen lefelé úgyis az ernyő cipel mindent.

 

 
 

Mi kell ahhoz, hogy elkezdjem a Hike and Fly-t?

 

Gyere el a november 26-i előadásunkra, ahol felvázoljuk a lehetőségeket, bemutatjuk a felszereléseket és közösen megtervezünk egy túrát a Mangart csúcsára.

Látogass el Airborne Siklóernyős Iskolánk oldalára, ahol megtalálsz minden szükséges információt.

 

 

Mit kell tudni az előadásról és kiket várunk ?

 

Kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül várunk túrázókat, mászókat, sportolókat, akik már pilóták, és akik még nem pilóták, de éreznek magukban kíváncsiságot az új kihívásokhoz.

Regisztrálj az eseményre és látogass el az előadásra a Spider Falmászó Klub boulder termébe november 26-án 15.00 órai kezdettel. Regisztrációt követően küldünk egy visszaigazoló emailt a részletekkel.

 

 

Kis kedvcsináló videó sziklamászóknak

 

Spider Club 1036 Budapest Fényes Adolf 19-21. Kérjük, hogy tiszta talpú váltócipőt hozzatok a belépéshez!Regisztráció:

Kérjük figyelmesen töltsd ki az alábbi mezőket!
Van-e siklóernyős pilótavizsgád?
igen
nem
Heti rendszerességgel mászol-e teremben vagy sziklán?
igen
nem
Túrázol rendszeresen az Alpokban vagy egyéb magas hegyen?
igen
nem
Voltál-e már via ferratán?
igen
nem
Heti rendszerességgel futsz-e?
igen
nem
Heti rendszerességgel kerékpározol-e?
igen
nem
Egyéb sport, amit heti rendszereséggel űzöl:

További cikkek:

Túra
Nyitvatartásunk az ünnepek alatt
2021.12.17.
Kedves Vendégeink! A karácsonyi időszak alatt is sok szeretettel várunk Titeket falmászó termünkben. Az ünnepnapokhoz igazított nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul: ...
Túra
Spider Ajándékutalványok Karácsonyra
2021.12.03.
Kedves Vendégeink! Örömmel értesítünk Benneteket, hogy idén Karácsonykor SPIDER AJÁNDÉKUTALVÁNNYAL is meglephetitek szeretteitek! A különböző igényeknek és tudásszinteknek megfelelően három ...
Túra
Maszkviselés az új kormányrendelet értelmében
2021.11.19.
Kedves Vendégeink! A legfrissebb kormányrendelet értelmében újra kötelező a termünk előterében és boltunkban a szájmaszk használata.  ...
BEZÁR