Hírek

Tokió után Párizs – falmászás az Olimpián

2021.10.24.
Alábbi összefoglalónk a falmászás olimpiai szereplése kapcsán született, ami mindenképp meghatározó jelentőségű mind a sportág valamint a mászás iránt érdeklődő fiatalok tekintetében. Lássunk, hogy miért:

Tokió után Párizs – falmászás az Olimpián

A mászás, mint versenysport elképesztő ütemben fejlődik. Habár a médiavisszhang még meglehetősen visszafogott körülötte, mindenképp érdemes figyelemmel követni az eseményeket. A nyári debütálást megelőzően 2014-ben (Nanjing, Kína) és 2018-ban (Buenos-Aires, Brazília) megrendezett ifjúsági olimpiákon már találkozhattunk a sportmászással. Az első versenyre 1985-ben, az olaszországi Bardonecchia-ban került sor, amitől számítva még 40 év sem telt el a „nagy” olimpiai szereplés eléréséig (2021, Tokió, Japán).


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiemelt fontosságú célja, a fiatalabb korosztályok megszólítása, valamint az olimpiai szereplés vonzóvá tétele számukra. A cél elérése érdekében látványosak a kezdeményezések, hiszen nyáron a sportmászás mellett olyan sportágak is bemutatkozhattak mint a gördeszka vagy a szörf, amik igencsak kedvelt és elterjedt mozgásformák a fiatalok körében. Mászás tekintetében a sportot űzők 39%-a 18 év alatti, ami jelentős aránynak számít. A tokiói bemutatkozó sikerét bizonyítja, hogy a Párizsban rendezendő 2024-es olimpiai játékok programjában szintén helyet kapott a sportmászás. Az idén nyáron debütált sportok közül sajnos ez nem mindnek adatott meg, karatés versenyzőért így nem szurkolhatunk majd három év múlva.

 

        


A szereplés természetesen nem mentesülhetett a kezdeti nehézségektől. A versenyzők tudásának összemérésére kialakított - a sportág három különböző ágát összevonó - szám és annak pontozása igencsak erős kritikát kapott. E szerint minden indulónak meg kellett méretni magát nehézségi, gyorsasági, valamint boulder számban is, ami az éremosztásnál igen nagy meglepetéseket okozott. A papírformát szinte teljesen felborította a készségekben, edzési/felkészülési módokban teljesen eltérő három ág együttes értékelése. [Spider gondolat - Kicsit nekünk olyan ez, mintha egy maraton futónak az olimpián kellene futnia, 100 m sprintet, 10 mp környékén. Pontosan tudjuk, hogy mind a három ághoz más és más izmok felkészítése szükséges, hogy a legjobban teljesíthess.]


Pozitívum, hogy Párizsban már módosul a mászás lebonyolítása, így nem csak 1-1 érem kerül átadásra női és férfi összetettben, hanem női és férfi gyorsasági számban, valamint női és férfi nehézségi és boulder összetett számokban kerülnek kiosztásra az érmek (2-2). A gyorsasági mászás kiválasztása az összetettből mindenképp bíztató jel arra vonatkozóan, hogy a szervezők és a sportágért felelős szervezetek igyekeznek a versenyzők javát szolgáló módosításokat eszközölni.


A mászás iránt érdeklődő fiatalok lehetőségei egyre bővülnek a versenysport tekintetében, hiszen a kiemelkedő tehetségek előtt immár megnyílt a lehetőség az olimpiai részvételre is, túlmutatva a hobbi sportok vagy egészségmegőrző szabadidős tevékenységek körén. A profi szinten űzhető versenysportok köréhez így a falmászás is csatlakozott, a falmászó teremben töltött játékos hétvégék akár élsportolói karrierhez is vezethetnek. A mászás gyerekek készségeit fejlesztő pozitív hatásairól ebben és ebben a cikkeinkben írtunk korábban.

forrás: https://www.paris2024.org/en/sport/sport-climbing/

További cikkek:

Túra
Újra él a belépési lehetőség AYCM kártyával
2024.01.25.
Pár hét fennakadás után sikerült megegyezni és újra AYCM elfogadó hely lettünk ...
Túra
Nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023.12.19.
A téli iskolai szünet és az ünnepek alatt termeinkben lesz olyan, hogy nem a megszokott nyitvatartási időben tudtok meglátogatni minket. ...
Túra
Nyitvatartásunk az őszi munkaszüneti napokon
2023.10.15.
Az október 23-i hosszú hétvégén és november 1. is a szokásos nyitvatartási rend szerint várunk Titeket Falmászó és Fitness termünkben. ...