Hírek

Hogyan fejleszti a gyerekek képességeit a falmászás? II. rész

2022.05.11.
Folytatjuk kétrészes cikksorozatunkat a következő bejegyzéssel, amelyben 10 pontban összefoglaljuk, hogy mely tulajdonságokat és képességeket fejleszthetjük a falmászás által.

Hogyan fejleszti a gyerekek képességeit a falmászás? II. rész

 

Az előző bejegyzésben megfogalmaztuk a mászás fejlődésben betöltött szerepét, bemutattunk néhány szempontot, amelyet érdemes figyelembe venni, ha ebben a sportágban gondolkodunk a gyermekünk számára. Most lássuk részletesen is a mászás jótékony hatásait!

 

 

1. Koncentrációs készség

A mászás során intenzív összpontosításra van szükség. Mind a biztosítás mind a mászás komoly odafigyelést igényel. Mászóként a gyerekeknek a következő lépésükre kell ügyelniük, biztosító emberként pedig folyamatosan a társukon kell tartaniuk a szemüket, és stabilan tartani a kötelet, amely összeköti őket. Ez a figyelem nem csupán a mászásra érvényes, hanem hasznosítani tudják más területeken is. A mászó gyerekek az iskolában is hosszabb ideig képesek koncentrálni, kevésbé kalandozik el a figyelmük egy tanórán.

2. Szem-kéz koordináció

A mászással a gyerekek az összes végtagjukat átmozgatják. A kezek és lábak használatának összehangolása komoly odafigyelést igényel. Miközben a lábukkal feljebb lépnek a falon, a kezükkel már keresniük is kell a fogást, amelybe bele tudnak kapaszkodni. Ha már gyerekkorban megtanulják megfelelően összehangolni a mozdulataikat, akkor a későbbiekben könnyebben sajátítanak el bonyolult mozgásformákat. A mászás tehát jó alapja vagy kiegészítője lehet bármilyen más sportágnak.

 

 

3. Problémamegoldó készség

A fal tulajdonképpen egy megoldandó probléma. Nem véletlenül nevezzük például a boulderben az „utakat” problémának. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat a gyerekek megoldják, szellemi és fizikai készségeik összehangolására van szükségük. Megtanulják, hogy nem futamodhatnak meg, ha egy bonyolultabb váratlan helyzetbe kerülnek.

4. Önbizalom

A mászásban elért sikerek nyomán a gyerekek megtanulják, hogyan hozzanak gyors és felelősségteljes döntéseket, milyen úton érhetik el leghatékonyabban a céljaikat. Meg kell bízniuk a saját fizikai erejükben és észbeli képességeikben. Ez magabiztosságot ad a fiataloknak, ami az életük minden területén megmutatkozik majd.

5. Segít a félelmek leküzdésében

A beltéri mászás különösen jó arra, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között fedezzék fel a saját határaikat és képességeiket. A biztonsági kötél lehetőséget nyújt arra, hogy olyan dolgokat is meg merjenek tenni, amiket máshol nem. Feszegetik a határaikat azzal, hogy egyre magasabbra másznak, esetleg kipróbálnak egy olyan utat, amiről úgy gondolnánk, hogy még nem nekik való. A meglepetések általában ilyenkor jelentkeznek. Gyerek edzésünk szintfelmérésén nem egy olyan jelentkezővel találkoztunk már, aki 9-10 éves kora ellenére, könnyedén mászik meg haladó felnőtteknek szánt utakat.

6. Bizalom és csapatépítés

A mászás remek lehetőséget jelent a gyerekeknek, hogy megtapasztalják milyen együtt dolgozni másokkal, és hogyan illeszkedjenek be egy csapatba. Meg kell bízniuk egymásban, és segíteni a mászópartnerüket egy probléma megoldásánál. Navigálhatják elakadt társuk lépéseit a talajról, hiszen onnan könnyebben meglátják a megfelelő utat. Türelmet kell tanúsítaniuk a társuk iránt, aki éppen megpihen egy mászóút felénél, vagy gondolkozik a következő lépésén.

 

 

7. Testi-lelki egyensúly, magabiztosság

A mászás, annak minden fizikai és mentális követelményével együtt nem egy könnyű sport. Hatására a gyerekek megtanulnak bízni a saját testükben. Kiváló a kamaszkor küszöbén álló fiataloknak, akik ezáltal öntudatosabban néznek szembe az új kihívásaikkal.

8. Segít új célokat kitűzni, és elérni azokat

Az edzések során a gyerekek megtanulják, hogy a bonyolult feladatokat is meg lehet oldani. Valószínű, hogy nem minden mászásuk lesz sikeres, ezért megélik a kudarcot is. Tapasztalataink szerint, ha egy gyereknek nem sikerül egy adott utat teljesítenie, akkor addig próbálkozik, ameddig végül fel nem jut a fal tetejére. Sokat tanulnak a hibáikból, és gondolkodnak rajta, hogy legközelebb hogyan lehetne kiküszöbölni azokat.

9. Közelebb hozza a gyerekeket a természethez

A beltéri mászás a sziklamászás előszobája. Természetesen valaki itt meg is áll, és úgy gondolja, hogy ez hobbinak elegendő. A gyerekek kíváncsiságát azonban mozgatja, hogy milyen is lehet élesben kipróbálni, amit a műfalon tanultak. A mászás innentől kezdve családi élménnyé válhat, hiszen a szülők is bekapcsolódnak, és együtt mennek gyerekeikkel a hétvégi sziklamászásra. Magyarországon is találhatóak via ferrata utak, ahol a mászással ismerkedő szülők kipróbálhatják magukat. A szabadban való mozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, összekapcsolja a gyerekeket a természettel, rengeteg új és hasznos dolgot tanulhatnak a környezetükről.

 

 

10. A fizikai állóképesség

Az előzőekben kizárólag a mászás értelmi képességekre gyakorolt pozitív hatásairól beszéltünk. A mászás sporttevékenység, így mindenképp meg kell említenünk, hogy milyen hatással van a fizikai erőnlétre. Elsőként gerinc és a törzs izmainak erősödését emeljük ki. Sok gyerek küzd hanyagtartással, különösen az iskoláskorúak. A napi hat-nyolc órai padban ücsörgés és jegyzetelés közben nem ügyelnek a tartásukra, ha rájuk szólunk, hogy egyenesedjenek ki, nehezükre esik megtartani ezt a pozíciót huzamosabb ideig. Ugyanez érvényes a has, az alsó háti szakasz és a törzs izmaira is. Az iskolai testnevelés órákon a fekvőtámasz kivitelezése az esetek nagy részében lógó hassal vagy kitolt fenékkel történik. A rendszeres mászás során ezek az izmok észrevétlenül erősödnek. A talpizmok folyamatos munkájával a lúdtalp is kitűnően korrigálható. Edzettebb lesz a vádlijuk és a combizmuk, hiszen a falon komoly lábmunkára is szükség van.

 

Összességében nézve a mászás valóban tetőtől-talpig átmozgat. Ez egy természetes, ösztönös mozgásforma, saját testsúlyos alternatív fitness lehetőség, amelyben minden testrész arányosan formálódik.

 

FONTOS! Nyári falmászó gyerektáborainkba már lehet jelentkezni. Részletek és további hasznos információ elérhető itt.

 

forrás: https://www.youractivekid.co.uk/blog/10-benefits-climbing-kids-0

További cikkek:

Túra
Nyitvatartásunk az őszi munkaszüneti napokon
2023.10.15.
Az október 23-i hosszú hétvégén és november 1. is a szokásos nyitvatartási rend szerint várunk Titeket Falmászó és Fitness termünkben. ...
Túra
Az őszi szezontól változnak egyes szolgáltatások árai
2023.09.05.
Beköszöntött az ősz, elkezdődtek újra az edzések, tanfolyamok.Mivel sajnos az árak és költségeink növekedése továbbra sem állt meg, így a szezon kezdetével kénytelenek vagyunk mi is bizonyos ...
Túra
Augusztus 20-i hétvége
2023.08.17.
Nemzeti ünnepünkön és szombaton is a szokásos hétvégi nyitvatartási rend szerint várjuk vendégeinket. ...